סיפור הפלגת 'כ"ג יורדי הסירה'       

חזור לדף הבית> ההעפלה> תאורי הפלגות

8/1946, 790 מעפילים

ספינת המעפילים 'כ"ג יורדי הסירה' נקראה לזיכרם של 23 חברי ה'הגנה' שנעלמו לאחר שהפליגו בשרות הצבא הבריטי ב- 18 במאי 1941 למבצע חבלה נגד מטרות צרפת ה'וישית' בצפון לבנון. הספינה הוכנה להסעת מעפילים במספנה בפורטו ונרה, איטליה.

הספינה הפליגה ב-2 באוגוסט 1946 מבוקה די מגרה (דר' ללה ספציה, איטליה) עם 790 מעפילים. מפקדה היה ישראל רותם, מלווה נוסף היה שאול אורן וה'גדעוני' היה יצחק הקטין. במסגרת דפוס הפעולה של שילוב כלי שייט בהפלגות המעפילים, היו אמורים מעפילי הספינה 'כתריאל יפה' לעבור בלב ים ל'כ"ג יורדי הסירה'. אולם יומיים לאחר ההפלגה התקלקל מנועה של 'כ"ג יורדי הסירה' והתכנית השתנתה. עתה נדרשה ה'כתריאל יפה' לאסוף את מעפילי 'כ"ג יורדי הסירה'. אך גם תכנית זו נזנחה בגלל קשיי תקשורת והצפיפות הקשה על 'כתריאל יפה', ו'כ"ג יורדי הסירה' התקדמה מזרחה באיטיות בעזרת מפרש.

הבריטים גילו את הספינה באזור קפריסין, וב-14 באוגוסט השתלטו עליה וגררו אותה לחיפה. לאחר שהשלטונות הודיעו על כוונתם לגרש את המעפילים לקפריסין – מדיניות בריטית חדשה שיושמה לראשונה ימים ספורים קודם לכן על מעפילי 'יגור' ו'הנרייטה סולד' – הכריזו המעפילים על שביתת רעב. לאחר מאבק אלים הם גורשו ב-18 לאוגוסט, יחד עם מעפילי 'כתריאל יפה' והמלווים, לקפריסין.

[כתב: צבי בן-צור]


ישראל רותם, מפקד הספינות 'נתן ב', 'תל חי', 'כ"ג יורדי הסירה', ו'התקוה' ישראל רותם

כ''ג יורדי הסירה
הספינה 'כ"ג יורדי הסירה'


באתר מפורסמים סיפורים אישיים רבים; אין למערכת האתר אפשרות לאמת את כל פרטיהם ולכן הכתוב בהם באחריות בלעדית של כותביהם.

Copyright© 2006 - 2024: Articles/stories/presentations/pictures - respective authors and/or copyright holders; Website design & code (html/php/xml/javascript) - Tzvi Ben-tzur; All rights reserved.