סיפור הפלגת 'הנרייטה סולד'       

חזור לדף הבית> ההעפלה> תאורי הפלגות

8/1946, 536 מעפילים

הספינה הייתה ספינת עץ קטנה בשם Arites Salas שנרכשה ביוון. נקראה ע"ש הנרייטה סאלד (שמה המבצעי 'הנרייטה סולד' הוא לפי הכתיב שהיה בזמנו מקובל לשמה; הכתיב שונה עם השנים להנרייטה סאלד) – הפעילה הציונית מובילת 'עליית הנוער' ומייסדת ארגון 'הדסה'.

הספינה יצאה ב-30 ביולי 1946 מאתונה כשעל סיפונה 396 מעפילים. בהפלגה יושמה שיטת שילוב שתי ספינות, ובצמוד ל'הנרייטה סולד' הפליגה הספינה 'רפי' ועליה 140 מעפילים (השיטה הופעלה לראשונה בהפלגת 'חביבה רייק' + 'רפי' חודשיים קודם לכן). 'רפי' נקראה ע"ש השליח הצנחן הארצישראלי רפאל רייס שנרצח ע"י הנאצים בסלובקיה בשלהי 1944. מפקד 'הנרייטה סולד' היה אריה "קיפי" קפלן. מלווים נוספים היו בנימין ירושלמי ושמואל "סאמק" ינאי (כמפקד 'רפי'), וה'גדעוני' יוסף לזרובסקי.

הים היה סוער, מנועה של 'הנרייטה סולד' התקלקל והיא חיפשה מחסה באי סירנה. תושבי האי התנגדו ודרשו מהמעפילים לעזוב את האי. הספינה הפליגה לאי הסמוך קמילה ניסי ובאמצעות 'רפי' שלחו את חלק המנוע הפגום לתיקון ביוון והמתינו לשובו. כעבור 6 ימים יצאו שתי הספינות לדרך. כ- 150 מייל מחופי הארץ עברו מעפילי 'רפי' ל'הנרייטה סולד' והצוות היווני, יחד עם בנימין ירושלמי, חזר עם 'רפי' ליוון.

הספינה יורטה ע"י הבריטים כאשר למעשה כבר הגיעה לחוף קיסריה, אך מסיבה לא ברורה לא חיכו לה שם כוחות סיוע להורדת המעפילים לחוף. בלית ברירה היא נאלצה להישמע להוראות הבריטים והפליגה לכיוון חיפה. באזור מפרץ חיפה הטילה עוגן וקיבלה באמצעות סירות אספקה חיונית (במיוחד חסרו מי שתייה, שאזלו לגמרי). כשניסו הבריטים להשתלט עליה ולגרור אותה לנמל התפתח קרב התנגדות שנמשך מספר שעות. את הקרב ליבתה ידיעה שהגיעה לספינה לפיה בכוונת הבריטים לגרש את המעפילים לקפריסין,
ולא לעצרם בעתלית כמו שהיה מקובל עד אז. מעפיליה, יחד עם מעפילי 'יגור', היו אכן הראשונים שגורשו (ב-13 באוגוסט) למעצר בקפריסין. בהפגנה שהתקיימה אותו יום בחיפה נגד הגירוש נהרגו שלשה צעירים: מאיר-אמיל מאליץ (בן 30), אביגיל ויינבנד (בת 19) והנער זאב כרמי (בן 14).

'הנרייטה סולד' הייתה ספינת המעפילים האחרונה שיצאה מיוון. סה"כ יצאו מיוון רק 4 ספינות ('גבריאלה', 'ברל כצנלסון', 'חביבה רייק' ו'הנרייטה סולד') עם 1,249 מעפילים. היקף ההעפלה הנמוך מאד יחסית מיוון היה תוצאה של שני גורמים: היתרון הגיאופוליטי הברור של איטליה וצרפת על פני יוון וההשפעה הרבה שהייתה לבריטים על שלטונות יוון. בסוף 1946 סגר המוסד לעליה ב' את שלוחתו ביוון ויאני אבידוב שעמד בראש השלוחה, עבר לעסוק בהעפלה מצפ' אפריקה.

[כתב: צבי בן-צור]


הולדתה של 
				התינוקת מרים
סיפור הולדתה של התינוקת מרים
 ע"ג הספינה
קיפי
מפקד הספינה אריה
 "קיפי" קפלן מספר
סמק ינאי: אייג'קס 
					נגד הנרייטה סולד
סאמק ינאי: 'אייג'קס' נגד
'הנרייטה סולד'

קיפי והמעפיל הילד בן ה- 5 אריק "ניקו" גבריאלי מספרים על המאבק בבריטים (קטע וידאו קצר) [הערת מערכת]

פרסום בינלאומי לגירוש מעפילי 'יגור' ו'הנרייטה סולד' לקפריסין



הספינה הנרייטה סאלד

יגור והנרייטה סאלד במפרץ חיפה
הספינה 'יגור' (מימין) והספינה 'הנרייטה סולד' במפרץ חיפה, 12 באוגוסט, 1946
תמונתו של הצלם דוד דונקאן


דוח מלווי הספינה
דו"ח מלווי הספינה כאשר עגנה באזור חיפה, טרם קרב ההשתלטות
('נסין' – יאני אבידוב, ראש שלוחת 'המוסד' ביוון)


מהעיתונות על הספינה

באתר מפורסמים סיפורים אישיים רבים; אין למערכת האתר אפשרות לאמת את כל פרטיהם ולכן הכתוב בהם באחריות בלעדית של כותביהם.

Copyright© 2006 - 2025: Articles/stories/presentations/pictures - respective authors and/or copyright holders; Website design & code (html/php/xml/javascript) - Tzvi Ben-tzur; All rights reserved.