
ראש הנקרה
ראש הנקרה, בקצהו הצפוני של חוף הים התיכון של ישראל, היא שמורת טבע ייחודית המצטיינת במצוק תלול בגובה של 70 מטר היורד לתוך הים התיכון ובנקרות – מערות ימיות – שגלי הים חצבו בו. בראש המצוק נקודת הגבול הבין-לאומי בין ישראל ללבנון.
השם ראש הנקרה שאוב מהשם ראש א-נקורה בשפה הערבית. מקורות יהודיים כינו את המקום סולמא דצור (סולם צור).
הנקרות מתחת להר – קצהו הצפוני מערבי של "רכס סולם" – נחצבו באופן טבעי ע"י חתירת גלי הים בסלע הקירטון הרך והלבן ממנו בנוי חלקו הגלוי של ההר. ישנם גם נקיקים תת-ימיים החרוצים בשכבת אבן גיר קשה שנמצאת מתחת לשכבת הקירטון. בתוך הקירטון הלבן בולטות שכבות של אבן צור כהה. אורכן הכולל של הנקרות כמאתיים מטר.
בעבר הייתה הגישה היחידה אל הנקרות בדרך הים בלבד. כיום מגיעים המבקרים לנקרות באמצעות הרכבל שהותקן ב-1968.
ב-1941 במהלך מלחמת העולם השנייה החל חיל ההנדסה של דרום אפריקה יחד עם חיל ההנדסה של ניו זילנד לחצוב את מנהרות הרכבת בראש הנקרה. העבודה הסתיימה בשנת 1942. בעבודה השתתפו גם אוסטרלים. המנהרות נחנכו ב-24 באוגוסט 1942. במנהרות הונחה מסילת רכבת שחיברה את ארץ ישראל ללבנון, ובכך נוצר רצף של מסילות ברזל ממצרים לסוריה, והלאה לטורקיה ולאירופה. המסילה שמשה לשימושים צבאיים. בשנת 1944 הובאו דרך המסילה לארץ פליטים יהודים מגרמניה שהוחלפו באזרחים גרמניים ממוצא טמפלרי שבניהם שירתו בצבא הגרמני. בשנת 1947 החליטו הבריטים לפתוח שירות רכבות אזרחי בקו. החלטה זו מעולם לא מומשה.
בליל הגשרים הוחלט שלא לפגוע בגשר שבראש הנקרה. שנתיים מאוחר יותר, ב-14 במרץ 1948, פוצצו לוחמי גדוד 21 של חטיבת כרמלי את הגשר שחיבר בין המנהרות, כדי למנוע מעבר נשק וחיילים של צבא לבנון.
מדינת ישראל הכירה בייחודיות המצוק והכריזה עליו כשמורת טבע לאומית - שמורת חוף-ראש-הנקרה. במקום הוכרז גם גן לאומי. הנקרות נראות במיטבן בעת רדת החמה ובשעות סערה, והן מושכות קהל מבקרים רב. בשמורה נכללת גם רצועת החוף שמדרום למצוק, והיא מתאפיינת בפאונה ופלורה מעניינות ומיוחדות: חוף ראש הנקרה (יחד עם חופים נוספים בסביבתו, כמו חוף אכזיב) הוא האזור היחיד בעולם בו גדל עדעד הגליל (לצמחי העדעד פרחים בעלי עלי גביע צבעוניים, הבולטים בצבעם על גבי הצמח גם זמן רב לאחר תום הפריחה ונשירת עלי הכותרת; כך נוצרת אשליה של פריחה מתמשכת, ומכאן השם 'עדעד' והכינוי העממי "אלמוות").
עד שנות ה-50 של המאה ה-20 נצפה בנקרות כלב ים נזירי שהפך נדיר למדי בחופי הים התיכון. בתקרת הנקרות שוכנים עטלפי פירות ובנקיקים שבמצוק מקננים יוני סלעים וסיסים. סמוך לפני המים ניתן לצפות בשחפיות כשהן מלקטות מזון המצוי בשפע על סלעי החוף. המים בנקרות מאפשרים תנאי חיים אידאליים למגוון עצום של חי ימי. בלילות ירח מלא בודדים בשנה ניתן לצפות במחזה מרהיב של מאות צבים זעירים שבקעו מביציהם ועתה נוהרים אל הים. אלה הם צאצאיו של צב ים חום, אשר חוף ראש הנקרה המפורץ הוא אתר ההזדווגות המימי שלו ואת הביצים מטילה הנקבה במפרצונים החוליים שבין סלעי החוף.
בול רכבל ראש הנקרה הונפק ב-2002, עיצוב: מאיר אשל. בול הנקרות שמוצג עוקב עם הסבר באנגלית הונפק ב-2012, עיצוב: פיני חמו.