תחבורת דואר בארץ ישראל
לנו, החיים במאה ה-21, ויכולים להשתמש במגוון עשיר של אמצעי תקשורת והעברת ידיעות, קשה להבין עד כמה גדולה הייתה בעבר התלות בקיום שירותי דואר אמינים ומהירים. כדי לספק את השירות נעזרו מוסדות הדואר בעולם בכל אמצעי תחבורה שעמד לרשותם, ומיהרו לאמץ כל חידוש טכנולוגי שאיפשר להגדיל את כמות המכתבים ולקצר את זמן המשלוח.
עד מחצית המאה ה-19 הייתה ארץ ישראל מחוז נידח בשולי האימפריה העות'מאנית, ולרשות התושבים שהתגוררו בה לא עמדו כלל שירותי דואר מסודרים. המפנה חל בשנת 1854 עם הקמת שירותי הדואר הראשונים אשר הופעלו על ידי אוסטריה וצרפת.
את השירות היעיל והמסודר מכולם סיפק הדואר האוסטרי, אשר השתמש, לראשונה בארץ ישראל, במרכבה מיוחדת על מנת להוביל את המכתבים והחבילות. בתוך כשש שעות בלבד מרגע שעגנה ספינת הדואר האוסטרי בנמל יפו, יכלו אנשי ירושלים לקבל את מכתביהם בבית הדואר האוסטרי, ששכן סמוך לשער יפו בירושלים.
בשנת 1892, עם השלמת סלילת מסילת הברזל בין יפו וירושלים, שיפר הדואר העות'מאני (אשר היה לו מונופול על השימוש בקו) את מהירות השירות ואמינותו על ידי הובלת המכתבים ברכבת. גם מסילות ברזל נוספות שנסללו בארץ ישראל שימשו לצורך העברת דברי הדואר ליעדם.
בתקופת המנדט הבריטי הוגבר מאוד השימוש ברכבת לצורך העברת מכתבים. לחלק מן הרכבות צורף קרון דואר מיוחד, בו התקבלו דברי דואר מן התחנות בהן עברה הרכבת בדרכה. פקידי הדואר מיינו את המכתבים תוך כדי הנסיעה, והצליחו בכך לקצר מאוד את משך הטיפול במכתבים עד להעברתם ליעד.
עם הקמת מדינת ישראל נוסדו בכל רחבי הארץ יישובים רבים, שתושביהם נזקקו לשירותי דואר. דואר ישראל הכניס לשימוש כלי רכב מיוחדים, "האוטו האדום" בלשון העם, אשר הגיעו מידי יום לכל אחד מן היישובים ופעלו כמשרד דואר נייד.
דואר ישראל טיפל גם בהפעלת קשרי הדואר בין ישראל ומדינות העולם, תוך שהוא נעזר בשירותיהן של חברות ההובלה בים ובאוויר. במיוחד ניתן לציין את השימוש שעשה דואר ישראל במטוסיה של חברת אל על, חברת התעופה הלאומית של ישראל, לצורך הובלת דברי הדואר לחו"ל.
תיאור גליונית המזכרת:
בבול הראשון מופיעה מרכבת הדואר האוסטרי על רקע שער יפו בירושלים. מתחת לבול משולבת חותמת הדואר של סוכנות "לוייד" האוסטרי שפעלה בירושלים.
בבול השני מופיע חלקו הפנימי של קרון מיון דואר שהופעל על ידי הרכבת המנדטורית בארץ ישראל. מתחת לבול משולבת חותמת משרד דואר הרכבת המנדטורי (T.P.O Travelling Post Office) שפעל בקו ירושלים-יפו.
בבול השלישי מופיע "האוטו האדום" ששירת את דואר ישראל בשנים הראשונות לאחר הקמת המדינה (רכב מסוג זה מוצג כיום במוזיאון אלכסנדר לתולדות הדואר והבולאות שבמוזיאון ארץ ישראל בתל אביב). לצידו מטוס אל על מדגם C49 קונסטליישן ששימש להובלת דברי דואר בשנות ה-50. מתחת לבול משולבת תווית דואר אוויר של דואר ישראל.
הבולים הונפקו ב-2013. עיצוב: טוביה קורץ, רונן גולדברג.