פסל האריה השואג של מלניקוב בתל חי

רוב הציבור בארץ מכיר את האנדרטה המפורסמת של האריה השואג בתל חי. רק מעטים יודעים מי היה אברהם מלניקוב, האיש שיצר את האנדרטה.

אברהם מלניקוב נולד ב- 1892 בסקורני הבסרבית על שפת הדנייסטר. הוריו שלחו אותו ללמוד רפואה בווינה ב- 1909. הוא החל במקביל ללמוד בערבים באקדמיה לאמנות. עקב החלטתו להקדיש עצמו לאמנות הפסיקו הוריו את תמיכתם בו והוא נסע לשיקגו, לאחיו.

בשנת 1918, מלניקוב התנדב ל"גדוד קלעי המלך ה- 39" בגדודים העבריים והגיע לארץ ישראל ב- 1919 דרך מצרים. במהרה השתחרר מהגדוד והתמסר לחיי האמנות בארץ. הוא זכה לאהדת השלטונות הבריטיים ותפס מקום מרכזי בקרב האמנים המקומיים. המושל הבריטי סטורס נתן לו סדנה בתוך חומת העיר העתיקה בירושלים, מעל שער שכם. סדנה זו נבזזה ונהרסה עם כל תכולתה במאורעות תרפ"ט.

בשנת 1920 נפלו בתל חי טרומפלדור וחבריו שניאור שפושניק, אהרון שר, שרה צ'יזיק, דבורה דרכלר, יעקב טוקר, בנימין מונטר וזאב שרף. עמידת הגבורה של טרומפלדור וחבריו בתל חי הותירה רושם רב בארץ ומחוצה לה. באותה תקופה מלניקוב פיקד על אזור צפון ירושלים מטעם "ההגנה העצמית" בראשות ז'בוטינסקי.

בשנת 1922 הוקמה אגודת אמנים עברית. בראשה עמד בוריס שץ ומלניקוב שימש כסגנו. בין השנים 1921-28 הציג מלניקוב בכל תערוכות האגודה במגדל דוד.

לורד מלצ'ט (סר אלפרד מונד) נענה ליוזמה של ההנהלה הציונית בשנת 1928, והביע את נכונותו לדאוג למימון ולהקמת מצבה לזכר הנופלים בתל חי. בתיאום עמו, הכין מלניקוב את התרשים למצבה בדמות אריה שואג. במקביל יצא ועד הפועל של ההסתדרות עם מכרז פתוח להקמת אנדרטה באותו מקום. פולמוס חריף התעורר בעניין זה ביישוב היהודי. באותו זמן מלניקוב עבר לכפר גלעדי והחל לעבוד על יצירתו.

גוש אבן במשקל 22 טון ממחצבה סמוכה הועלה על בסיסו בשנת 1930 והתחילה מלאכת החציבה שהסתיימה בשנת 1934. המימון הראשוני של לורד מלצ'ט לא הספיק ומלניקוב, שלא רצה להתפשר על גודל יצירתו, השלים את החסר מכיסו הפרטי. פסל האריה הפונה מזרחה והשואג השמיימה עוצב בהשפעת פיסול אשורי עתיק ונחנך ב- 23.2.1934 בנוכחות ח.נ. ביאליק, י. בן צבי, אליעזר קפלן ואחרים.

אברהם מלניקוב נסע יומיים לאחר מכן לאנגליה להקים שם תערוכה מיצירותיו. במשך שהותו באנגליה, שנמשכה 25 שנה, זכה מלניקוב להכרה רבה כצייר פורטרטים. הוא יצר דיוקנאות של צ'רצ'יל, בווין, טוסקניני ורבים אחרים. בשנת 1940, בהפצצות הבליץ על לונדון נהרס הסטודיו שלו על רוב תכולתו. אחרי מספר ניסיונות לחזור ולהשתקע בארץ, חזר מלניקוב לישראל בשנת 1959 כשמצב בריאותו רופף. בשנת 1960, בעת ששיחרר את חפציו ויצירותיו בנמל חיפה, לקה מלניקוב בשבץ ונפטר כאלמוני בבי"ח רמב"ם. הוא נטמן על פי צוואתו ליד קבר אישתו לרגלי פסל האריה.

ביש מזל שליוה את האמן בכל דרכו המשיך גם לאחר מותו. עבודותיו שנמסרו בהשאלה למוסדות ציבוריים נשכחו, נהרסו או נעלמו. יצירות מעטות ביותר שרדו מאמן זה שידע ליצור את אחד מגדולי המיתוסים שלנו, אנדרטת האריה השואג בתל חי. בשנת 1982 נערכה תערוכה רטרוספקטיבית ראשונה מיצירות אלה בגלריה לאמנות באוניברסיטת חיפה.

הבול הונפק ב-1984, עיצוב: אסף ברג.