מאה שנה לתל-אביב

ב- 11באפריל 1909, נאספו כמה עשרות בני אדם על גבעת חול מצפון מזרח ליפו כדי להגריל ביניהם מגרשים לשכונה חדשה, "אחוזת בית". השכונה צמחה ונהפכה לעיר הגדולה תל־אביב – העיר העברית הראשונה. האירוע הזה נחשב ליום ייסודה של העיר; באפריל 2009 ציינה תל־אביב-יפו מאה שנים להיווסדה.

לכבוד המאורע הונפקה סדרת הבולים '100 שנה לתל-אביב'. שלושת הצבעים שנבחרו עבור הבולים – לבן, כחול וירוק – מייצגים את המרקם האורבני של תל־אביב - יפו ואת ייחודה של העיר.

הבול הלבן מייצג את 'העיר הלבנה', דימוי המאפיין את סגנון הבנייה הבין-לאומי בתל־אביב בשנות השלושים והארבעים, שהפך לשמש שם נרדף לעיר ולמורשתה ההיסטורית. בזכות הריכוז הגדול של מבנים בסגנון זה (הידוע גם בכינוי 'באוהאוס') באזור לב העיר זכתה תל-אביב – יפו להכרה של ארגון אונסק"ו בשנת 2003 בתור "אתר מורשת תרבות עולמי".

הבול הכחול מייצג את העיר השוכנת לשפת הים התיכון, שבו הצבע הכחול מקשר ומאחד תרבויות שונות לכדי פסיפס עירוני. קו החוף של העיר נמתח מנמל יפו ההיסטורי בדרום עד נמל תל־אביב החדש בצפון. תנועה לאורכו של החוף חושפת את המבקר למגוון האנושי והתרבותי של העיר: שפת הים של תל־אביב – יפו הייתה, והיא גם כיום, המקום שבו התמזגו יחדיו בני תרבויות שונות.

הבול הירוק מייצג את המרחבים הירוקים,את הגנים ואת הגינות שבעיר. ידוע,, שמייסדי תל־אביב ביקשו מלכתחילה לייסד 'עיר גנים', עיר שתטבול בגנים ובפארקים, שישמשו חיץ ברור בין אזורי המגורים והשירותים הציבוריים לבין אזורי המסחר והתעשייה. בתקופת המנדט סבלה תל־אביב שנים רבות ממחסור בקרקע ציבורית להקמת פארקים עירוניים, אך הטביעה חותם ירוק בשדרות העירוניות ובכמה גנים ציבוריים. רק לאחר קום המדינה התאפשר למַמֵש עקרונות של 'עיר גנים' בתל־אביב, כולל הקמת הפארק העירוני הגדול לאורך הירקון, גני יהושע.

בבולים משולבות תמונות של אתרים תל אביביים ודמויות בפעילות הטיפוסית לאופייה של תל אביב. השבלים של שלושת הבולים מרכיבים יחד תמונת פנורמה של תצלום הגרלת המגרשים ל"אחוזת בית". כן נראה בשבלים הסמל של חגיגות המאה לעיר שעוצב בידי סטודיו ברוך נאה, הכולל את סמלה של עיריית תל אביב יפו. בחלקים העליוניים של גליונות הבולים נראים אתרים ונופים של תל אביב יפו. בחלקים אלו נראית גם הציפור 'סיס חומות'.

סדרת הבולים הונפקה ב-2009, עיצוב: משה פרג.