חג החנוכה

חג החנוכה והדלקת הנרות נועדו להזכיר ולסמל את חנוכת בית המקדש וניצחון היהודים על חילות סוריה היוונית, שבראשה עמד אנטיוכוס אפיפנס בשנת 164 לפנה"ס. המרד היהודי נגד השלטון היווני פרץ בעקבות גזרותיו של אנטיוכוס לביטול האמונות והדתות של העמים שתחת שלטונו. במסגרת זו נאסרו על היהודים קיומן של מצוות כגון שמירת שבת וברית מילה, חולל בית המקדש ע"י עבודת אלילים, והופסק הפולחן היהודי שהיה בו.

בראש המרד עמד מתתיהו החשמונאי, כהן ממודיעין, וחמשת בניו. לאחר מספר קרבות בהנהגת יהודה המכבי, נכבשה ירושלים מחדש מידי היוונים. החשמונאים החלו לטהר את המקדש, כדי להחזיר את עבודת הקודש בו. הם טיהרו את מנורת שבעת הקנים, שבה היו מעלים אש בנרות שמן, ומצאו פך שמן שלא נטמא ע"י היוונים. המסורת מספרת כי השמן באותו פך קטן הספיק להדלקת המנורה במשך שמונה ימים. זהו נס חנוכה. מאז הנוהג הוא שבמשך החג מדליקים בכל יום נר אחד נוסף בחנוכה של תשעה קנים, המוצבת במקום בולט בבית או ליד החלון, כדי להגדיל את פרסום הנס. שמונת הנרות שבחנוכיה מודלקים באמצעות נר מיוחד הנקרא "שמש", ואסור לעשות בהם שימוש אחר, אלא לראותם בלבד. הדלקת הנרות מלווה במזמורים מיוחדים לחג, הידוע שבהם הוא "מעוז צור".

חג החנוכה מתחיל בכ"ה בכסלו. לשם "חנוכה" יש מספר הסברים: חנוכה מלשון חנוכת בית המקדש; או חנו-כה, כלומר: בתום הניצחון חנו הלוחמים ביום כה בכסלו. פירוש נוסף: חנוכה הם ראשי התיבות של "ח (=8) נרות והלכה כבית הלל". בית הלל קבע הלכה הנהוגה עד היום, שלפיה מוסיפים בכל יום מימי החג נר אחד עד לשמונה נרות ביום האחרון, ואילו בית שמאי פסקו שמתחילים להדליק שמונה נרות ביום הראשון לחג, ובכל יום מחסירים נר אחד. ההלכה נקבעה לפי בית הלל. חנוכה ידוע גם בשמות "חג האורים" ו"חג המכבים" , והוא חג חביב בעיקר על ילדים, בגלל המנהגים הידועים: אכילת סופגניות ולביבות מטוגנות בשמן (לזכר נס פך השמן); משחקים בסביבון; מטבעות כסף לילדים, מנהג הידוע בשם "דמי חנוכה".

הדלקת נרות חנוכה נעשתה סמל לניצחון האור על החושך, לגבורה ולמאבק על חופש האמונה וחירות לאומית של עם במולדתו, תוך מאבק של מעטים מול רבים, ואילו מנורת שבעת הקנים הפכה לסמל הלאומי של מדינת ישראל.



הבול הונפק ב-1996 בהנפקה משותפת ישראל-ארה"ב. ההנפקהמשותפת ממחישה את יחסי הידידות המיוחדים שבין שתי המדינות. את הבול עיצבה חנה סמוטריץ', מעצבת גראפית יהודיה אמריקנית. חידוש מיוחד שהונהג בבול זה: הוא הבול הישראלי הדביק הראשון.