חביבה רייק

חביבה רייק ( 1914-1944) הייתה אחת מצנחני היישוב שנפלה בשבי הנאצים והוצאה על ידם להורג ב-20 בנובמבר 1944.

צנחני היישוב הוא כינויה של קבוצה של 37 צנחנים שהתארגנה ביישוב העברי בארץ ישראל במסגרת התנדבות היישוב לצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. 33 מתוכם הוצנחו על ידי הבריטים באירופה הכבושה בידי גרמניה הנאצית כדי לסייע במאמץ המלחמתי הבריטי, ועוד חמישה הסתננו ליעדם בדרכי היבשה והים. מצד הנהגת היישוב (הסוכנות היהודית), פעולות אלה היו ניסיון לפעול להצלת יהודים באירופה, ובעיקר לחדש את הקשר עימם. 12 מחברי הקבוצה נפלו בשבי, ושבעה מהם הוצאו להורג או נרצחו על ידי הנאצים.

חביבה רייק נולדה למשפחה ממעמד הפועלים בכפר קטן בסלובקיה ליד באנסקה ביסטריצה. היא עלתה לישראל ב- 1939 הצטרפה לקיבוץ מענית של השומר הצעיר והתגייסה לפלמ"ח. במהלך הימים הקריטיים של המלחמה היא התנדבה לחזור לסלובקיה.

אור ליום 15 בספטמבר 1944 הוצנחו בסלובקיה שלשה מצנחני היישוב, מעל שטח בו התחוללו קרבות בין הגרמנים לבין המורדים הסלובקים האנטי-נאצים. כך החל מבצע שצופנו בצבא הבריטי היה "אמסטרדם". ב- 20 בספטמבר 1944 הוצנחה בסלובקיה ממטוס אמריקאי, בלב שטח המרד, גם חביבה רייק בת ה- 30, הרביעית בחוליית הצנחנים. הצנחנים ראו את תפקידם העיקרי בארגון הנוער היהודי שנותר בסלובקיה ליחידה יהודית לוחמת, אולם התברר כי היהודים לחמו כבר ביחידות הצבא הסלובקי וביחידות פרטיזניות.

חביבה רייק חזרה איפוא אל עיר ילדותה, באנסקה ביסטריצה, שם הייתה פעילה, בטרם עלתה ארצה, בקן השומר הצעיר ובסניף המקומי של הקרן הקיימת לישראל. בעיר נותרו יהודים מעטים מהקהילה שהכירה. רוב בני הקהילה ובהם הוריה ובני משפחתה, גורשו לפולין למחנות ההשמדה. חביבה נתרמה לעזרת הפליטים שנותרו.

הגרמנים ריכזו כוחות גדולים לדיכוי המרד. אחרי קרבות קשים הצליחו לכבוש את העיר באנסקה ביסטריצה, בירת המרד, ב- 28 באוקטובר 1944. הצנחנים, ואתם קבוצה של חברי תנועות הנוער יהודים מעיר הבירה, עלו להרים והקימו מחנה לרגלי הר פרישבה. המחנה הותקף ע"י הכוחות הגרמניים ורבים מיושביו נהרגו. שלושה צנחנים, חביבה רייק, צבי רייס, וצבי בן יעקב נתפסו והוצאו להורג. הצנחן הרביעי, חיים חרמש, הוא היחיד ששב ארצה אחרי המלחמה. חביבה רייק הוצאה להורג בכפר קרמינצקה ונקברה עם מאות יהודים ופרטיזנים בקבר אחים. בשנת 1952 הועלו עצמותיה להר הרצל והיא נקברה בחלקת הצנחנים. זכרה של חביבה, שהייתה בארץ חברת קיבוץ מענית וממגויסי הפלמ"ח, הונצחו ע"י גורמים שונים. בבול מופיע דיוקנה של חביב רייק ובשובל כפר הולדתה בו גם הוצאה להורג.

מבוסס על דברים שכתב עקיבא ניר.

הבול הונפק ב-1988. עיצוב: ר. בקמן.