אורד צ'רלס וינגייט

אורד צ'ארלס וינגייט (1903-1944) היה קצין בצבא הבריטי, שהתמחה בלחימת גרילה, והיה תומך נלהב של הציונות. בעת שירותו בארץ ישראל המנדטורית, בשנת 1938, יזם וינגייט את הקמתן של פלוגות הלילה המיוחדות של ארגון ההגנה וזכה לכינוי "הידיד". במלחמת העולם השנייה שירת באפריקה ובאסיה, ונהרג בהתרסקות מטוס בהודו.

וינגייט נולד בהודו בבית של קולונל בצבא הבריטי. אביו היה חבר באגודה דתית שלא הכירה בטקסטים של הכנסייה ולא במעמדם של הכמרים. עיקר אמונתם ועבודת הקודש התבטאו בלימוד התנ"ך ממנו ירש וינגייט את הדתיות העמוקה שלו ואת אהבתו לארץ ישראל ולעם ישראל. את חינוכו קבל וינגייט באנגליה. בשנת 1923 בהיותו בן 20, נתמנתה כקצין בחיל התותחנים. הזדמנות ראשונה לפיתוח כשרונותיו הצבאיים ניתנה לו בשנים 1933-1928, כשצורף ל"חיל המגן הסודני".

בעקבות פריצת המרד הערבי הגדול (1936-1939), שבמהלכו תקפו הערבים מטרות יהודיות ובריטיות, נשלח וינגייט לארץ ישראל כקצין מודיעין. הוא התקרב ליישוב העברי, למד עברית והפך לידיד הציונות ולאיש מקובל על צמרת ה"הגנה". הוא יזם ביוני 1938 את הקמתן של פלוגות הלילה המיוחדות – יחידות מובחרות שהורכבו מלוחמי ההגנה והצבא הבריטי, בתמיכת הסוכנות היהודית. וינגייט אימן אותן ופיקד עליהן, והן ערכו מארבים, פשיטות על בסיסי מחבלים ופעולות תגמול בכפרים. וינגייט הפך לסמכות הצבאית העליונה בעיני ה"הגנה". בתקופה זאת גם החלה ההכרות האישית בינו למפקד הכללי הבריטי בארץ הגנרל ארצ'יבלד ויוול. בגלל אהדתו הפומבית לציונות וליישוב היהודי, כונה על ידי בני היישוב בשם "הידיד", אולם תמיכתו במפעל הציוני לא נשאה חן בעיני גורמים בשלטון הבריטי, והוא הוחזר לבריטניה במאי 1940.

בפרוץ מלחמת העולם השנייה שירת באנגליה ביחידת התותחנים נגד מטוסים, אך ב-1940 הוצב בסודאן לפי דרישתו של ויוול ושם ניהל בהצלחה רבה פעולות גרילה נגד האיטלקים באתיופיה. ב- 1942 צורף וינגייט למפקדתו של ויוול בהודו, שוב על פי דרישתו של ויוול. בהודו התפרסם וינגייט בזכות פעולות גרילה בג'ונגלים של בורמה שארגן נגד היפנים וששיבשו את תוכניתם לפלוש להודו. כוחותיו המיוחדים של וינגייט התפרסמו בכינוי "צ'ינדיטים" (על שם הדרקונים בעלי ראש אריה, שומרי הפגודות במסורת הבורמזית). באוגוסט 1943 נסע וינגייט, כחבר הפמליה של צ'רצ'יל, לוועידת קוויבק עם הנשיא רוזבלט שבה דנו המנהיגים על בעיות המלחמה עם יפן. עם חזרתו להודו הועלה לדרגת מייג'ור-ג'נרל (אלוף) וארגן מתקפה נוספת נגד היפנים בבורמה שהתבססה על הקמת בסיסים מעבר לקווי האויב. אף בימים קשים אלה לא שכח את הארץ. במכתב ששלח לאחד מעוזריו לשעבר כתב: "לעולם איני שוכח אתכם ואת ענייניכם" ובכתב ידו בעברית הוסיף את המילים "אם אשכך ירושלים – תשכח ימיני".

ב- 24 במארס 1944 נהרג וינגייט בתאונת מטוס. תחילה נקבר בקבר אחים בהודו עם יתר הנספים בתאונה אך ב-1950 הועברו שרידי הנספים לקבר אחים בבית הקברות הלאומי ארלינגטון שבוירג'יניה, ארה"ב, על סמך הנוהג שקבר אחים ממוקם במדינה ממנה באו מרבית הקרבנות.

בהיוודע דבר מותו החליט הוועד הלאומי לקרוא על שמו את המכון הלאומי לחינוך גופני ולספורט העתיד לקום ומכון זה נחנך בחלקה הדרומי של נתניה בשנת 1957. כמו כן נקראו על שמו המוסד החינוכי 'ימין אורד' בכרמל, 'כיכר וינגייט' ברחביה, ירושלים וספינת המעפילים 'וינגייט'. 'ליל וינגייט' היה מבצע של ההגנה להורדת מעפילי הספינה בחוף תל-אביב (המבצע בוטל עקב תפיסת הספינה, אך במהלכו התפתחו חילופי אש בין כוחות ההגנה לבריטים בהם נהרגה לוחמת הפלמ"ח ברכה פולד ז"ל).

הבול הונפק ב-1985, עיצוב: אד ואן אוין.